Douglass C. North

3,300.00 RSD sa PDV-om 4,300.00 RSD

Qty

O knjizi

Raščlanjujući ekonomske strukture, North je osmislio analitički okvir kojim želi objasniti načine na koje institucije i institucionalne promjene kroz povijest utječu na uspješnost u ekonomiji. Smatra da institucije postoje zbog nesigurnosti koje su povezane s odnosima među ljudima, no ističe velike razlike što se mogu uočiti u posljedicama vidljivima u ekonomskoj uspješnosti: neke privrede razvijaju institucije koje potiču rast i razvoj, dok drugdje institucije pospješuju stagnaciju. U tome je vrlo važna povijest i zato North proučava prirodu institucija i ulogu koju imaju transakcije i troškovi proizvodnje u razvoju institucija.
Knjiga podjednako objašnjava razvoj institucionalnih okvira koji rezultiraju ekonomskom stagnacijom i slabljenjem gospodarstva kao i onih institucionalnih okvira koji rezultiraju stvaranjem uspješnih ekonomija. Na kraju knjige autor objašnjava implikacije svoje analize za ekonomsku teoriju i ekonomsku povijest radi unapređivanja nacionalnih ekonomija.
Douglass C. North profesor je ekonomije i povijesti na Sveučilištu Washington. Godine 1993. dobio je Nobelovu nagradu za ekonomiju. Ravnatelj je Center of Political Economy. Autor je knjiga: The Economic Growth of the United States, Structure and Change in Economic History i drugih.

ISBN: 953-157-432-4
Opće informacije: Tvrdi uvez, 255 str., 16 x 24 cm

Slične Knjige