Akcija!

POSLOVNA STRATEGIJA

Jeremy Kourdi

4,700.00 RSD 3,850.00 RSD

Kategorija:
PODELI:

Opis

POSLOVNA STRATEGIJA
Priručnik za učinkovito donošenje odluka
Suvremeni poslovni svijet oblikuju različite poticajne sile, a u isto vrijeme sve je zahtjevnija uloga menadžera u donošenju učinkovitih strateških odluka. Pod utjecajem poslovnog razvoja, tehnoloških inovacija, društvenih ili političkih događaja stvaraju se i novi stavovi, što izravno utječe na razvoj poslovne strategije. Knjiga «Poslovna strategija», autora Jeremyja Kourdija osvjetljava procese poslovne strategije, s posebnim osvrtom na koncepte i alate koji su potrebni za strateško donošenje odluka.

Izuzetno složen postupak strateškog odlučivanja treba se temeljiti na znanstvenim modelima koji su provjereni kroz simulaciju i primjenu u praksi. Ti modeli uključuju i traže osmišljeni scenarij, strategiju i taktiku, poznavanje financija, procjenu visine rizika, marketinško znanje i brojne druge alate nužne za uspješno odlučivanje.

Autor Jeremy Kourdi u svom Uvodu knjizi «Poslovna strategija» govori o važnosti prilagođavanja procesa donošenja odluka onom dijelu gdje on ima utjecaja, ali upozorava kako proces širenja odluka kroz organizaciju i primjena tehnika variraju od sektora do sektora. „Primjerice, pravne tvrtke su često konzervativne i hijerarhijski orijentirane i u njima dominira sama priroda njihove profesije, dok je karakteristika informatičkih tvrtki obično uprava ‘odozdo prema gore’, a ne ‘odozgo prema dolje’, što pak odražava izazove i kulturu njihove industrijske grane.“

Naše iskustvo utječe na način na koji nešto radimo i to iskustvo nam pomaže razumjeti promjene. Međutim, ideje i rješenja koja proizlaze iz iskustava i ponašanja u prošlosti imaju ograničenu vrijednost. Prema autorovim riječima „važnije je znati cijeniti sile koje oblikuju poslovnu strategiju i ideje koje utječu na odluke i zamke tijekom strateškog razmišljanja, što će pak rezultirati učinkovitijim donošenjem odluka“.

Knjiga «Poslovna strategija» podijeljena je u dva dijela, od kojih prvi dio govori o silama koje oblikuju glavne odluke, uključujući ideje, razvoj i potencijalne zamke. Drugi dio donosi praktičan uvid, a navedene su i tehnike za upravljanje odlukama. Strateške odluke su izbori koji određuju smjer i uspjeh organizacije. Iako se među strateškim donositeljima odluka uglavnom nalaze viši menadžeri i poduzetnici, sve odgovorniji za donošenje strateških odluka postaju oni koji su niže na hijerarhijskoj ljestvici. To se događa zato što hijerarhije u organizacijama postaju sve manje bitne, a sve je važnija njihova orijentacija na potrošača.

«Poslovna strategija» menadžerima pokazuje kako stvoriti i održati dinamičan profitabilan posao te donijeti učinkovite strateške odluke. Izvorno izdanje ove knjige udžbenik je za studente prestižnih poslovnih škola u Europi i SAD-u, a u hrvatskom prijevodu koristit će studentima poslijediplomskog i dodiplomskog studija ekonomskih fakulteta te poslovnim ljudima u svakodnevnoj praksi, osobito menadžerima i konzultantima.

Jeremy Kourdi je konzultant i autor nekoliko knjiga iz područja menadžmenta i poslovne ekonomije. Radio je s nekim vodećim organizacijama, među kojima su The Economist Group, London Business School te UK Institute of Management.

Kratki sadržaj:

POTICAJNE SILE NA DJELU
Društvene, kulturne i komercijalne sile
Ideje u praksi
Zamke
Racionalno ili intuitivno? Okviri donošenja odluka
OSTVARENJE
KONCEPTI I ALATI ZA STRATEŠKO DONOŠENJE ODLUKA
Donošenje strateških odluka
Smišljanje scenarija
Strategije rasta
Kompetitivna strategija
Usredotočenost na kupce
Znanje i informacija
Upravljanje financijama i rizikom
Prodaja, marketing i odluke o upravljanju robnom markom
Vodstvo

ISBN: 978-953-157-503-4
Opće informacije: Tvrdi uvez, 263 str., 17 x 23 cm