Akcija!

Velike rijeke svijeta

Paolo Novaresio

6,362.00 RSD 4,200.00 RSD

Kategorija:
PODELI:

Opis

Reke nikada ne umiru, čak ni u pustinjama: mogu privremeno izbledeti, ali uvek ponovno ožive s prvom kišom, kao što je to slučaj sa rekom Okavango i potocima u Sahari.
Tokovi velikih reka – siloviti, tihi i često prevrtljivi – pričaju priče o povesti Zemlje i čoveka. Sve civilizacije i veliki gradovi, od Babilona do New Yorka, utemeljeni su pored reka i zahvaljujući rekama. Reke su bile kolevka kraljevstava, carstava i trgovačkih putova; bile su migracijski koridori kojima prolaze različiti narodi i vojske.
Međutim, one su nekada bile i nepremostive zapreke, granice između različitih svetova. Kako o njima ovisi život ili smrt čoveka, ljudi su ih oduvek smatrali svetim bićima, baš kao i svoje pretke, zmajeve i nebeska božanstva. Barem je tako bilo u prošlosti. Danas su mnoge reke ukroćene branama i prisilno kanalizirane u veštačka jezera, a sama sudbina čovečanstva je usko povezana sa njihovim promenjivim i nestalnim tokovima.
Ova knjiga opisuje dvadeset i pet najvažnijih, najpoznatijih i najčudesnijih svetskih reka – od Gangesa do Mekonga, od Nila do Amazone, od Colorada i Mississipija do rečnog sustava Tigris – Eufrat, pa sve do Dunava, Rajne i Seine – uz ambiciozan cilj da se svaka pojedina reka prikaže na jedan potpuno novi način.
Bogate fotografije iz vazduha i panoramski pogledi izrazito su bogati detaljima koji pobuđuju našu svest i maštu, te osećaje koji nas obuzimaju kada sedimo na obali reke ili kada šećemo nizvodno od njezina izvora prema ušću. One dočaravaju ključne trenutke u evoluciji rijeka i uloge koje su one odigrale u razvoju civilizacija i stvaranju prirodnih okruženja oko njih.
Vrlo pažljivo pisan tekst jezgrovito opisuje svaku reku, njezina obeležja i geografsku lokaciju, te događaje kojima su svedočili ovi neverojatni prirodni spomenici.
Ova prirodoslovna knjiga na velikom, enciklopedijskom formatu i s brojnim fotografijama te bogatim informacijama, donosi pregled najvažnijih i najčudesnijih svjetskih rijeka ali ona je ujedno i povijesno djelo koje opisuje čovjeka i njegov višestoljetni odnos s rijekama. Naposljetku, zbog veličanstvenosti, ljepote i čiste čarolije kojima često odišu riječni krajolici, ova knjiga je i umjetničko djelo.