Akcija!

Plavi bicikl

RÉGINE DEFORGES

550.00 RSD 490.00 RSD

PODELI:

Opis

Francuska nakladnica i književnica Régine Deforges napisala je pregršt romana, ali je tek „Plavim biciklom“ postigla nevjerojatan komercijalni uspjeh u Francuskoj i u svijetu.

Taj ju je uspjeh nagnao da napiše i dva nastavka ovog djela, u kojem su kritičari našli mnoge sličnosti s bestselerom Margaret Mitchell „Zameo ih vjetar“, iako se radnja „Plavog bicikla“ događa u Drugom svjetskom ratu u Francuskoj, pod njemačkom okupacijom…

Topla obiteljska saga, uzbudljiva lekcija iz povijesti, romantična i do samoga kraja neizvjesna ljubavna priča…

***

Régine Deforges (Montmorillon, 1935.), francuska spisateljica, književna urednica, redateljica i autorica dramskih tekstova. Proglašena je za „vrhovnu svećenicu“ nacionalne erotske literature. Bila je prva žena koja je pokrenula vlastitu izdavačku kuću u Francuskoj. Godinama je bila cenzurirana, optuživana, prozivana i kažnjavana visokim novčanim iznosima zbog izdavanja „uvredljive“ literature.

Bez obzira na osude i kritike, njezin roman „Plavi bicikl“ (La Bicyclette bleue 1981.) postao je najveći francuski bestseler prema kojem je snimljena popularna televizijska serija. Autorica je napisala niz knjiga koji nastavljaju i proširuju priču započetu u „Plavom biciklu“, od kojih su neki naslovi: „Avenija Hernija Martina br. 101“ (101, avenue Henri Martin 1983.), „Crni tango“ [Black Tango, 1991.), „Alžir, bijeli grad“ (Alger, ville blanche, 2001.) i dr.

Deforges je bila predsjednica Društva francuskih književnika i članica žirija Prix Femina, nacionalne književne nagrade utemeljene 1904. godine čija je posebnost u isključivo ženskom sastavu žirija.